Eerste Hulp bij Hypertensie

Geplaatst op donderdag 13 juni 2019 in

Hoge bloeddruk
Hypertensie, ofwel een hoge bloeddruk, is een veelvoorkomende aandoening. Zo heeft 1 op de 4 Nederlanders hiermee te kampen. Meestal merk je niks van een hoge bloeddruk, al kan langdurige en vergevorderde hypertensie wel klachten geven zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slechter zicht.

Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Hierdoor ontstaat er druk op de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk wordt aangeduid door middel van een boven- en een onderdruk in millimeters kwikdruk (mmHg).
We spreken van hypertensie wanneer:
• De bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of
• De onderdruk 90 mmHg of hoger is

Boven- en onderdruk
De hoogste waarde is dus de bovendruk. Deze wordt gemeten tijdens de pompfase van het hart. Dit is het moment waarop het hart samentrek; er wordt bloed de slagaders in gepompt. Dit gaat samen met de hartslag. De druk op de vaatwand is op dat moment hoog. Een andere naam voor bovendruk is systolische druk.

Daarna volgt de rustfase waarbij het hart zich ontspant en de druk op de vaatwand afneemt. Dit is het moment tussen 2 hartslagen. De druk die op dat moment blijft bestaan wordt de onderdruk genoemd. Een andere naam voor onderdruk is diastolische druk.

Gevolgen hypertensie
Bij hypertensie staan de vaten voortdurend onder te hoge druk. Hierdoor kan er schade ontstaan. Bijvoorbeeld aan bloedvaten, hart of nieren. Een hoge bloeddruk is dan ook een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten zoals hartfalen en slagaderverkalking. Het doel van de behandeling bij hypertensie is het voorkomen van deze ernstige gevolgen.

Risicofactoren hypertensie
Risicofactoren zijn onder andere roken, weinig beweging, stress, overgewicht en een ongezonde voeding. Gelukkig is dat ook hetgeen wat we zelf kunnen beïnvloeden. Voorkom pillen en ga zelf aan de slag!

Hierbij dan ook 6 Eerste Voedingshulp Tips bij Hypertensie!

TIP 1 Verhoog je groente intake! Bij voorkeur ruim 300 gram groente per dag. Groente en rauwkost bevatten onder andere kalium, wat de tegenhanger is van natrium, en daarmee bloeddrukverlagend (YAY!). Natuurlijk spelen alle vitamines, mineralen en antioxidanten die in groente zitten ook een belangrijke rol. Lastig om meer groente te eten? Neem bijvoorbeeld vaker een salade bij de lunch, rauwkost met humus tussendoor of een homemade groentesoep! Check ook deze blog voor tips om meer groente te eten.

TIP 2 Get fruity! Fruit bevat, net als groente, kalium, vitamines, mineralen en antioxidanten. Heel wat goodness voor je hart- en vaatstelsel, en daarmee dus ook je bloeddruk. Het advies is 200 gram per dag. Globaal komt dat neer op 2 porties fruit. Lekker als tussendoortjes, door de yoghurt of in een salade!

TIP 3 Eet puur & onbewerkt. Wanneer je kiest voor een onbewerkte voeding, bijvoorbeeld door meer kruiden te gebruiken i.p.v. pakjes en zakjes, eet je automatisch een stuk minder zout en suiker. Zout en suiker worden namelijk vaak toegevoegd aan bewerkte producten. Dit duo heeft geen goede uitwerking op onze bloeddruk! Meer weten over puur eten? Lees dan eens deze blog.

TIP 4 Beperk suiker! Suiker heeft een ongunstig effect op onze bloedvaten, en hiermee op de bloeddruk. Suiker veroorzaakt namelijk beschadigingen aan het bloedvat, waardoor de druk toeneemt en ook het risico op hart- en vaatziekten. In veel producten van de supermarkt zit een lading suiker. Wat dacht je van die ontbijtkoek, vruchtensap, frisdrank en vruchtenhagelslag? Sugar all around!

TIP 5 Fibre it up! Vezels hebben een bloeddrukverlagend effect. Kies voor volkorenproducten (volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta), peulvruchten, eet een handje noten extra en dankzij tip 1 en 2 krijg je ook extra vezels binnen!

TIP 6 Drink thee. Hiervan weten we namelijk dat dit een gunstig effect heeft op de bloeddruk; verschillende onderzoeken tonen aan dat 3 koppen groene of 5 koppen zwarte thee per dag de bloeddruk doet dalen. Als extra bonus verlaagt het tevens het LDL- cholesterol en de kans op een beroerte! That’s my cup of tea! 

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit hoeft echt geen topsport te zijn! Wandelen en fietsen zijn net zo effectief. Ook het krijgen of handhaven van een gezond gewicht heeft een zeer gunstige invloed. Zo heeft een paar kilo gewichtsverlies al een positief effect op de bloeddruk. Vergeet vooral niet te ontspannen! Stress is funest voor de bloeddruk. Dus, snel een ontspannen stukje wandelen met een appeltje in de hand? ;)

Bronnen:
Foodlog. https://www.foodlog.nl/artikel/niet-zout-maar-suiker-verhoogt-de-bloeddruk/
James J. DiNicolantonio, Sean C. Lucan (2014). The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease.
Nieuws voor diëtisten. https://www.nieuwsvoordietisten.nl/mogelijk-negatief-effect-suiker-en-frisdrank-op-nieren/
Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/hoge-bloeddruk.aspx
Hartstichting. https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/alcohol  


Categorieën

Op de hoogte blijven van Puur & Vertrouwd?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contact


Diëtistenpraktijk Pelster & Vos
Meeden 3 G
9951 HZ WINSUM
Tel: 088-2442499
E-mail: info@pelstervos.nl

Volg ons