Afvallen

Geplaatst op vrijdag 02 september 2016 in Blog

De zomer is alweer in volle gang. Op het moment dit ik dit type sijpelt de regen echter ongestoord door en vraag ik mij af of onze seizoenen in identiteitscrisis verkeren. Desalniettemin is de ‘bikini/ zwembroek-stress’ in mijn omgeving redelijk aan het toenemen. Waarschijnlijk is de zomer het meest gevreesde seizoen als het gaat om de kilo’s en neemt ons zelfbewustzijn toe met elke centimeter dat de rok of broek korter wordt. Vieren de kilo’s momenteel vakantie op jouw lijf en kun je ze met geen mogelijkheid motiveren om hard aan het werk te gaan?
Hier 5 tips om in ieder geval te voorkomen dat ze gaan definitief gaan emigreren met de rest van hun familie! ;-)

1. Skip de suikerrijke dranken! Je kunt nog zo gezond eten, maar als je regelmatig een glas frisdrank of vruchtensap achterover slaat dan is het al snel voor niets. Waarom? Omdat deze zogenaamd gezonde frisse fruitdranken als snel 6-8 suikerklontjes per glas bevatten.
Inderdaad, tel uit uw winst!

2. ‘Ik eet al zo weinig.’ Ik hoor het vaak op spreekuur. Ik hoor het vaak in mijn directe omgeving. En ook ik vergeet gemakshalve weleens dat koekje bij de thee, een traktatie op het werk of een extra handje noten tussendoor. We zijn geneigd om te denken dat we minder eten dan we daadwerkelijk doen. Confronterend, maar waar. Sta eens stil bij wat je tussen de bedrijven door eet. In mijn vorige blog schreef ik over tussendoortjes. Zo zijn ontbijt- en eierkoek ten onrechte als gezond gelabeld. Eet je dit regelmatig? Check de blog eens voor gezondere, lichtere alternatieven!

Een ander middel dat uitstekend werkt om je bewuster te worden van wat je eet: een eetdagboek! Je kunt het simpelweg opschrijven in een schriftje, maar je kunt het ook bijhouden via een app. De beste manier? Direct noteren wat je hebt gegeten! Anders zijn we geneigd het toch te vergeten… ;-)

3. Teveel van het goede. Kun je teveel gezonde voedingsmiddelen eten? Jazeker. Ons gewicht neemt niet alleen toe wanneer we teveel ongezonde producten eten. Wanneer de energiebalans scheef ligt dan komen we aan. Uiteindelijk houdt ons lijf dan geen rekening met de herkomst van het voedingsmiddel. Kijk eens kritisch hoe groot jouw porties zijn. Heb je echt honger of is er ook sprake van gewoonte?

4. Wees matig met alcohol! Een no-brainer, maar toch. Een wijntje tijdens het koken, een rosétje op het terras en nog maar een rondje bier tijdens het uitgaan. Je kent het wel (of niet; dan kun je snel door naar punt 5!). De dagen zijn langer en daarmee is de verleiding vaak groter om ’s avonds nog even een borreltje te pakken. Helaas bevat een wijntje als snel 100 kcal. En heb jij ook wel gemerkt dat je meer trek krijgt naarmate je meer drinkt? Bingo. Neem eens een maand geen alcohol en kijk eens wat er gebeurt!

5. ‘Ik heb de hele week gezond gegeten en veel bewogen, nu verdien ik chocolade.. gebak.. wijn.. chips.’ Uhuh. Zelfsabotage ligt op de loer! Moet je jezelf echt belonen? En als dit het geval is, kan het dan iets anders zijn dan eten? Denk aan een leuk tijdschrift of een lekker warm bad.
Vaak wordt ons (eet)gedrag beïnvloed door niet helpende gedachtenpatronen. Een ander voorbeeld: ‘als ik eenmaal één koekje heb gegeten dan maakt het allemaal niks meer uit. Dan kan ik de rest van het pak net zo goed op eten. En nog een reep chocolade. En die zak chips. Morgen begin ik weer...’ Misschien ietwat overdreven maar voor velen zeker herkenbaar! Vraag je zelf af of deze gedachten kloppen (is de hele dag verpest als je 1 of 2 koekjes hebt gegeten?) en stel jezelf ook realistische doelen. Naar mijn idee is het niet realistisch om nooit meer iets ongezonds te eten. Zelfs niet als je wil afvallen.
Ook afvallen gaat met vallen en opstaan. Dat mag! Zolang je maar weer opstaat.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Vergeet niet dat veel afvallen in korte tijd niet realistisch is. Vooral niet als je je gewicht er op lange termijn wil afhouden.
Stel realistische doelen voor korte en lange termijn, ontzeg jezelf niet alles, eet bewust & geniet! Voor je het weet kom je tot de conclusie dat je die extra kilo’s een enkele reis Verweggistan hebt gegeven. Tot nooit meer ziens!

Marjolein schreef deze blog eerder voor I am a Foodie (www.iamafoodie.nl)
 

Categorieën

Op de hoogte blijven van Puur & Vertrouwd?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contact


Diëtistenpraktijk Pelster & Vos
Meeden 3 G
9951 HZ WINSUM
Tel: 088-2442499
E-mail: info@pelstervos.nl

Volg ons