Supermarkt Safari: Pesto

Geplaatst op woensdag 27 juli 2016 in Blog

Groen monster
Zondagmiddag. Bewolkt en regenachtig. Ik moest er nu toch echt mee aan de slag: mijn koelkast. Want onder ons gezegd: dat ding opgeruimd en overzichtelijk houden is niet mijn sterkste kant. Wat dat betreft had mijn achternaam sloddervos i.p.v. vos moeten zijn.. Hoe dan ook. Deze bewuste zondagmiddag zat ik er op mijn knieën voor en met de neus erin. Wat mij –na het nodige spitten en graven- aanstaarde was niet grappig. Een groen monstertje. Volgens het label pesto. Bah! Mezelf vervloekend begin ik het etiket te lezen. Wat ik daarop aantrof verbaasde mij nogal.. Reden genoeg om erover te bloggen! –Jup; bloggen is fantastisch. Maar de inspiratiebronnen zijn dus niet altijd even fabulous ;)-

Anyway! Pesto! Ik hou er van.. Heerlijk door een pasta, salade of op een broodje!
Als ik aan pesto denk (mijn inleiding buiten beschouwing houdend), dan denk ik aan een groen, smeuïg brouwsel van basilicum, olijfolie & knoflook. Samen met Pecorino en/of Parmezaanse kaas en pijnboompitten: de voornaamste pesto ingrediënten. Pesto komt uit het bella Italia.

Pesto di Mamma VS. Pesto di fabbrica
In de supermarkt vind je tal aan pesto soorten, van diverse merken. Pesto kun je ook vrij gemakkelijk zelf maken. Maar wegens tijdgebrek en onvoorziene bijkomstigheden is het vaak prettig om een voorraadje te hebben.
Wat ik me wel afvraag: is er verschil tussen alle merken? En kun je er vanuit gaan dat de hiervoor genoemde basis ingrediënten ook daadwerkelijk in je pesto terecht zijn gekomen?
Er klakkeloos vanuit gaan dat je product de ingrediënten bevat die jij verwacht -en wat de producent je graag laat denken- is dus een no go..

VARA deed 2 jaar geleden een pesto test. Daar werd aangegeven dat fabriekspesto vaak andere ingrediënten bevat dan de gewenste hoofdbestanddelen. Nieuwsgierig naar de uitkomst van VARA? Check deze link: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/test-pesto/speel/1/

Expeditie Pesto!
Wat zit er in? Of beter gezegd; wat zit er niet in..? Ik vergeleek een aantal gangbare pesto’s (AH, Lidl, PROEF, Bertolli) en kwam tot de conclusie dat de meeste pesto’s niet eens alle basis ingrediënten bevatten. Rest de vraag; wat zit er dan wél in?!

• Vaak worden pijnboompitten vervangen door cashewnoten.
• Olijfolie wordt meestal vervangen door zonnebloemolie.
• In plaats van Parmezaanse of Pecorino kaas wordt vaak gebruik gemaakt van kaaspoeder.

Wat ik daarnaast in het gros aantrof:
• aardappel(vlokken),
• conserveermiddel,
• zout,
• suiker,
• kaas van melk, zout & stremsel,
• melkzuur,
• knoflookpoeder.

Uiteindelijk zaten in alle bovengenoemde pesto soorten EXTRA ingrediënten. ECHTER op 1 na! De variant van de Ekoplaza bevatte alle ingrediënten zonder verdere toevoegingen (behalve zout). De biologische variant van AH bevatte verder ook veel minder toevoegingen (naast in de tabel genoemde ingrediënten verder nog witte wijnazijn en zuurregelaars).

Conclusie
Wil je een pesto zonder teveel extra toevoegingen die eigenlijk niet in pesto thuishoren? Ga dan bij voorkeur voor een biologische variant. Helaas heb ik niet alle soorten kunnen checken. Dus mocht je nog een goede toevoeging hebben of wil dat ik het uitzoek; laat het weten!
Deze blog heeft als doel je meer inzicht te geven in etikettering en misleiding.

Zeker weten wat er in zit? Maak het zelf door ons DIY filmpje te volgen! Hierin zie je stap voor stap hoe je beste moet maken.

TIP! Vind je de ingrediënten aan de prijzige kant? Zoek ze eens bij elkaar op de markt. Daar krijg je bijv. een struikgewas basilicum voor 1 a 2 euro. En soms nog minder!

Buon appetito!
 


Categorieën

Op de hoogte blijven van Puur & Vertrouwd?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contact


Diëtistenpraktijk Pelster & Vos
Meeden 3 G
9951 HZ WINSUM
Tel: 088-2442499
E-mail: info@pelstervos.nl

Volg ons