Hoe kan ik duurzamer eten?

Geplaatst op woensdag 27 mei 2020 in Blog

Duurzamere keuzes maken: er is (gelukkig) steeds meer aandacht voor. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En misschien nog belangrijker: hoe doe je dat?!
Met duurzaamheid bedoelen we met respect voor mens, dier en milieu. We staan er niet altijd bij stil, maar wat we kopen en eten is hier van grote invloed op.

De manier waarop ons voedsel geproduceerd en vervoerd wordt heeft namelijk invloed op het milieu. 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van onze voedingsmiddelen!

En hoe zit het dan met respect voor mens en dier? Wist je bijvoorbeeld dat er nog steeds sprake is van slavernij, kinderarbeid en onderbetaling? Deze oneerlijke omstandigheden komen vooral voor bij de productie van voedingsmiddelen uit (tropische) ontwikkelingslanden, zoals koffie, bananen en chocolade.

Ook qua dierenwelzijn valt er nog veel winst te behalen. Dieren leven vaak in slechte, stressvolle omstandigheden, met bijvoorbeeld weinig leefruimte.
Het moge duidelijk zijn: de keuzes die wij maken zijn van invloed! Want als wij de voedingsmiddelen blijven kiezen die niet duurzaam geproduceerd worden, houden we dat in stand. Wanneer we ons hier bewust van zijn kunnen we ook andere keuzes maken. Alle kleine beetjes helpen! Zo kun jij dus ook zelf je steentje bijdragen en kiezen voor een duurzamer eetpatroon. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Check snel onze tips!

6 tips voor een duurzamer eetpatroon!

TIP 1 Ga voedselverspilling tegen
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Denk aan voedingsmiddelen die niet worden opgemaakt of worden weggegooid (bijvoorbeeld doordat er teveel is gekookt) of omdat ze zijn bedorven (bijvoorbeeld doordat ze niet op de juiste manier zijn bewaard of zijn vergeten in de koelkast).
Volgens het Voedingscentrum verspillen Nederlandse huishoudens gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar (!!) aan vast voedsel. Voedingsmiddelen die vooral worden verspild zijn brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen.

Voedselverspilling kan worden voorkomen door niet meer te kopen dan je nodig hebt, niet te veel te koken en eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren. Hiermee kunnen we onze milieu-impact tot wel met 14% verlagen! Dat is ook nog eens goed voor onze portemonnee: door geen voedsel te verspillen kun je zo’n € 120,- per persoon per jaar besparen. Goed voor het milieu én goed voor jou!

TIP 2 Eet puur & onbewerkt
Ultrabewerkte producten, zoals snoepjes, koek, ijs, voorverpakte maaltijden etc., hebben veel bewerking nodig in de fabriek, en dat maakt het dat het ecologisch belastend is. Daarnaast worden deze producten veelal verpakt in plastic, wat de afvalberg ook nog eens doet groeien. Niet gunstig voor het milieu dus! Daarnaast zijn deze ultrabewerkte producten niet goed voor onze gezondheid. Ze gaan namelijk hand in hand met extra suiker, zout, ongezonde vetzuren en E-nummers. Kies liever voor onbewerkte en pure producten, zoals fruit, groente, noten en peulvruchten.

TIP 3 Skip vruchtensap, frisdrank en alcohol
Deze hebben stuk voor stuk een hoge klimaatbelasting! Daarnaast ook nog eens belastend voor ons lichaam! Doe milieu en gezondheid een plezier en kies vooral voor kraanwater, thee en koffie zonder suiker. Bij gebruik van koffie en thee kun je letten op een keurmerk (zie tip 6).

TIP 4 Eet vaker vegetarisch & plantaardig
Dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, vormen een hogere milieubelasting. Kies daarom liever vaker voor een plantaardig alternatief. Dat zorgt voor minder broeikasgassen en landgebruik. Vlees en zuivel zijn namelijk verantwoordelijk voor meer dan de helft van het broeikaseffect van de Nederlandse landbouw! Het helpt al door 2 keer per week vegetarisch te eten. Kies bijvoorbeeld vaker voor peulvruchten en noten. Deze zijn ook nog eens heel goed voor onze gezondheid, dankzij de voedingsstoffen en vezels! Win-win.
Wil je minder melk drinken? Maak dan eens zelfgemaakte amandelmelk volgens dit recept!

TIP 5 Lokaal & seizoensgebonden
Check jij weleens waar je voedingsmiddelen vandaan komen? Sperziebonen uit Kenia of een mango uit Peru? Je kunt je voorstellen dat voedingsmiddelen die vervoert moeten worden per vliegtuig, een hoge belasting leveren voor ons milieu. Maar ook voedingsmiddelen van eigen bodem kunnen een hoge milieu impact hebben, bijvoorbeeld wanneer ze uit een verwarmde kas komen (denk aan zomerfruit in de winter). Daarom is het belangrijk om lokaal én producten van het seizoen te kiezen. Zomerfruit in de zomer van eigen bodem bijvoorbeeld.
Daarnaast is het toch sowieso fijn te weten waar je eten vandaan komt? Zo haal ik graag mijn (biologische) eieren en groente van de lokale boer: beter voor mens, dier en milieu!

TIP 6 Kies een keurmerk

Ik schreef al eerder een blog over de vleeskeurmerken. Deze lees je hier terug. Andere voorbeelden van keurmerken zijn bijvoorbeeld MSC voor vis en Fairtrade voor koffie, thee en chocolade. Deze keurmerken worden gekoppeld aan producten waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid.
 

Categorieën

Op de hoogte blijven van Puur & Vertrouwd?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Contact


Diëtistenpraktijk Pelster & Vos
Meeden 3 G
9951 HZ WINSUM
Tel: 088-2442499
E-mail: info@pelstervos.nl

Volg ons